Διάβαση Αφροδίτης 2012 - Ένα ευχάριστο διάλειμμα.

2013-06-20 19:43

Η Αφροδίτη, μια μαύρη κουκίδα πάνω στον ηλιακό δίσκο.  Διάβαση 6/6/2012

Η Αφροδίτη, μια μαύρη κουκίδα πάνω στον ηλιακό δίσκο. Διάβαση 6/6/2012

Με την ανατολή του Ήλιου στις 6/6/2012 μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ένα σπάνιο φαινόμενο: την διάβαση της Αφροδίτης. Είναι το πέρασμά τηςμπροστά από το δίσκο του Ήλιου. Υπάρχει πιθανότητα κάποιος να μην τη δει ποτέ ζωντανά στη ζωή του. Κι αυτό γιατί Οι διαβάσεις της Αφροδίτης συμβαίνουν ανά 105 ή 121 έτη ενώ όταν γίνει μία ακολουθείται από μια επόμενη σε 8 έτη. Για παράδειγμα η προηγούμενη διάβαση έγινε το 2004. Έτσι ακολουθήθηκε από μια διάβαση τώρα, το 2012.

Η επόμενη θα γίνει το 2117, δηλαδή σε 105 χρόνια και θα  ακολουθηθεί από μια το 2125 (μετά από 8 χρόνια).

Έτσι κάποιοι μπορούν να δουν και δύο διαβάσεις στη ζωή τους, όπως π.χ. έγινε το 2004 και το 2012. Αν όμως κάποιος γεννηθεί τώρα, το 2012, έχει μάλλον ελάχιστες πιθανότητες να δει την διάβαση του 2117.

Διαβάσεις για μας στη Γη μπορούν να κάνουν μόνο οι εσωτερικοί πλανήτες, δηλαδή ο Ερμής και η Αφροδίτη.. Κι αυτό γιατί οι τροχιές των εξωτερικών πλανητών (Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας) δεν τους φέρνουν ποτέ να παρεμβάλλονται μεταξύ της Γης και του Ήλιου.

 

Το φαινόμενο σε εξέλιξη. Για την παρατήρηση χρησιμοποιείται ηλιακό φίλτρο Astrosolar. Οι

ανωμαλίες στην περιφέρεια του ηλιακού δίσκου προκαλούνται από την αστάθεια στην ατμόσφαιρα

της Γης και δεν είναι "φλόγες" του Ήλιου.

 

Βέβαια η Αφροδίτη και ο Ερμής περνούν συχνότερα ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο μέσα σε 105 χρόνια. Φανταστείτε ότι το έτος της Αφροδίτης, δηλαδή η περιφορά της γύρω από τον Ήλιο διαρκεί λιγότερο από της Γης και είναι περίπου 225 γήινες ημέρες, ενώ το έτος του Ερμή είναι ακόμη μικρότερο και διαρκεί 88 γήινες μέρες. Γιατί λοιπόν μεσολαβεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις διαβάσεις τους; Για τον ίδιο λόγο που δεν έχουμε κάθε μήνα έκλειψη Ηλίου, παρ’ ότι η Σελήνη περνάει κάθε μήνα ανάμεσα από την Γη και τον Ήλιο.

 

Βλέπετε αντίθετα με το ιδανικό μοντέλο που μαθαίνουμε στο σχολείο, η τροχιές των πλανητών δεν είναι ακριβώς ομόκεντροι παράλληλοι κύκλοι. Έχουν διαφορετικές κλίσεις, οπότε κάποτε ένας βρίσκεται ψηλότερα και άλλος χαμηλότερα. Έτσι λόγω αυτής της κλίσης στις τροχιές τους, τις περισσότερες φορές Ερμής και Αφροδίτη περνούν είτε πάνω είτε κάτω από τον δίσκο του Ήλιου με βάση τη θέση και την οπτική γωνία μας από τη Γη.

 

Έτσι για να συμβεί μια διάβαση δεν αρκεί μόνο να βρεθεί η Αφροδίτη ή ο Ερμής ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο. Για να δούμε αυτά τα σώματα να περνάνε μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου πρέπει να βρίσκονται και στο κατάλληλο ύψος ώστε να ευθυγραμμιστούν με τη Γη και τον Ήλιο. Όσον αφορά την Αφροδίτη για να συμπέσει αυτό χρειάζονται δεκάδες χρόνια. Αν όμως γίνει η μία, η επόμενη έρχεται όπως είπαμε σε 8 έτη.

 

Από ερασιτεχνική άποψη οι διαβάσεις της Αφροδίτης έχουν ενδιαφέρον, εκτός του ότι είναι ένα ξεχωριστό θέαμα και για έναν ακόμη λόγο:

Η Αφροδίτη είναι σε μέγεθος όσο και η Γη (με μικρή διαφορά). Επομένως μια διάβασή της μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου μπορεί να μας δώσει μια σύγκριση του μεγέθους μας σε σχέση με το μητρικό μας άστρο. Και πάλι όχι ακριβώς, γιατί σκεφτείτε ότι ο Ήλιος βρίσκεται στην πραγματικότητα περί τα 108 εκατομμύρια χιλιόμετρα πίσω από την Αφροδίτη, άρα η Αφροδίτη όντας πιο κοντά μας, κερδίζει κάπως σε μέγεθος.

 

Όσοι δεν είδατε αυτή την διάβαση της Αφροδίτης, μπορείτε να περιμένετε την διάβαση του Ερμή που θα γίνει το 2016 και ένα μέρος της θα είναι ορατό στη χώρα μας.

Οι διαβάσεις του Ερμή είναι συχνότερες.Ακολουθούν μια περιοδικότητα 3-10-3-13-7-10 ετών. Δηλαδή μια σειρά διαβάσεων είναι στα έτη: 2003-2006-2016-2019-2032-2039-2049-2052-2062.


Προσοχή: Οι διαβάσεις παρατηρούνται ΜΟΝΟ με την χρήση ΕΙΔΙΚΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ ΦΙΛΤΡΩΝ Η ΓΥΑΛΙΩΝ (εκλείψεων)που προμηθεύεται κανείς ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ και μάλιστα φροντίζουμε πάντα τα φίλτρα μας να είναι καλά στερεωμένα στα όργανα παρατήρησης!!!

Μη χρησιμοποιείτε ποτέ αυτοσχέδια φίλτρα, όπως μαυρισμένα γυαλιά, γυαλιά ηλίου κ.λ.π για να παρατηρήσετε τον Ήλιο. Ο κίνδυνος για την όρασή σας είναι άμεσος!!!

 

ΠΗΓΕΣ:

1) https://www.astro.noa.gr/VisCentre/vt2004/vis_vt2004_gr.htm

2) https://eclipse.gsfc.nasa.gov/transit/catalog/Visible.html

3) https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%86%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CF%84%CE%B7_%28%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82%29

4)  https://transitofvenus2012.blogspot.gr/